گیاهان آپارتمانی
گیاهان آپارتمانی عبارتی است که این روزها بیش از گذشته جایگزین عبارت گیاهان خانگی شده و عبارت اخیر خود سالیان زیادی نیست که به یک ضرورت انکار ناپذیر برای بشر مطرح است. این سیر که گذار انسان از زندگی در فضای طبیعت بکر به شهرنشینی و سپس به زندگی در کلان شهرها را تداعی می کند، به خوبی نشان می دهد که مسیر توسعه یافتگی از آنجا که به هیچ وجه نمی تواند نیاز انسان به انس با طبیعت سبز را نادیده بگیرد الزاما باید جایگزین های مناسب برای آن را تعریف نماید.
تلطیف و تصفیه هوا، کمک به ایجاد تعادل در دمای محیط، تاثیرات مثبت روحی و روانی و حتی تأمین بخشی از مواد غذایی مورد نیاز انسان، نمونه هایی از سودمندی های گیاهان خانگی است که می توان در درون خانه نیز از آنها بهره برد.
فضای سبز و تاثیر آن بر کاهش مضرات آلودگی هوای داخلی آپارتمان های امروزی از موضوعاتی است که مکررا بررسی شده و تاثیر انکارناپذیر آن بر کاهش این مضرات به عنوان یک ضرورت اساسی در زندگی مورد تایید پژوهشگران قرار گرفته است.
در ساده ترین تعریف گیاهان خانگی روییدنی هایی هستند که رشد و نگهداری آنها در مکان های دربسته مانند آپارتمان، خانه و اداره ممکن و آسان است و به منظور تاثیرات مثبت روحی و روانی، تصفیه و تازه نگه داشتن هوا یا تزئین فضای داخلی در خانه پرورش داده شده ونگهداری می شوند.
گیاهان خانگی، درست مانند سایر روییدنی ها نیاز به عواملی نظیر نور، دما و رطوبت مناسب و نیز خاک و ترکیبات مغذی یا کود کافی دارند. با این وجود مواردی نیز هست که اختصاص به شرایط ویژه این دسته دارد. مثلا انتخاب ظرف مناسب یا گلدانی که از طرفی برای رشد ریشه فضای مناسب داشته باشد و از سوی دیگر نظر اندازه و شکل مناسب محیط درون خانه یا آپارتمان نیز باشد مهم است. مثال دیگر ترکیب خاک و کود است که با توجه به شرایط نگهداری گیاهان خانگی مواردی نظیر بو و احتمال تماس کودکان نیاز به رعایت ملاحظات خود را دارد.
مواردی که برای حفظ سلامت و شادابی افراد در محیط خانه دارای اهمیت هستند فراتر از بهداشت، رژیم غذایی، ورزش و امثال اینهاست. بدون شک محیط پیرامون تاثیر اساسی در سلامت روحی و جسمی دارد و گیاهان خانگی مناسب میتوانند نقش به سزایی در ارتقای کیفی تنفس و خواب، کاهش سطح استرس و فشارهای عصبی و بهبود رفتاری افراد ایفا نمایند. از این رو نگهداری و پرورش گیاه آپارتمانی راه حل مناسبی برای بهبود کیفیت زندگی به حساب می آید.
گیاهان آپارتمانی دارای گونه های بسیار متفاوت هستند که هر کدام ویژگی خاصی برای پرورش و نگهداری دارند. هر روییدنی مناسب نگهداری در هر محیط آپارتمانی نیست و گیاهان آپارتمانی باید بر اساس ملاحظاتی نظیر میزان شدت نور و دمای در محیط به درستی انتخاب شوند.
برای مثال گیاهان آپارتمانی گلدار عمدتا به فضایی که میزان شدت نور زیاد باشد احتیاج دارند و برای محیط هایی با نور کم یا سایه مناسب نیستند، در مقابل گیاهان آپارتمانی دیگری هستند که در محیط های کم نور به خوبی رشد می کنند و حتی نور زیاد به آنها آسیب می رساند.
به عنوان یک دسته بندی معمول، گیاهان آپارتمانی یا گیاهان خانگی را می توان به سه دسته پر نور یا آفتاب پسند، کم نور یا سایه پسند و گلدار تقسیم بندی نمود. لازم به ذکر است که اگرچه انواع گلدار عمدتا نیازمند نور بیشتری هستند اما لزوما پرنور ها دارای گل نیستند.