آلوئه ورا و خواص درمانی آن
آلوئه ورا گیاهی با برگ های کشیده، ضخیم و گوشتی است که در اغلب خانه ها به عنوان یک گیاه تزئینی در گلدان کاشته می شود. گل های گیاه آلوئه ورا زیبا هستند و در انتهای محور ساقه می رویند که به رنگ سبز مایل به زرد می باشند.
آلوئه ورا نام های دیگری همچون: «صبر زرد»،«گیاه جاودانگی»، «گیاه دارویی»، «گیاه ملکه» و «رنبق بیابانی» را به خود اختصاص داده است . این گیاه بومی مناطق آفریقایی است که به دیگر مناطق دنیا نیز منتقل شده است. در مصر باستان برای درمان عفونت هاف سوختگی و زخم ها از گیاه آلوئه ورا استفاده می کردند. همچنین در میان قبائل آفریقایی، اسپانیایی و یونانی نیز آلوئه ورا استفاده زیادی داشت.
ترکیبات آلوئه ورا
گیاه آلوئه ورا از مواد معدنی زیادی تشکیل شده است که شامل اسید فولیک،کلیسم، سدیم، منیزیم، روی، مس و کروم، مشتقات هیدروکسی آنتراسن از جمله آلوئینهای A2 و B به میزان ۴۰- ۲۵درصد، مشتقات کرومون از جمله آلوئه رزین ۲A، B و C، گلوکز، مانوز، سلولز، آنزیمها، اکسیداز، آمیلاز و کاتالاز، ویتامینهایی نظیر B1، B2، B6، C، E می باشد.
خواص گیاه آلوئه ورا
در طب سنتی ایران گیاه آلوئه ورا کاربرد زیادی دارد. این گیاه گرم و خشک است و شیره آن اغلب برای درمان امراض پوستی استفاده می شود. از جمله خواص گیاه آلوئه ورا می توان موارد زیر را نام برد:
- تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
- برطرف کننده یبوست و پاکسازی روده ها
- معالجه آسم
- رفع سوء هاضمه
- درمان صرع
- تصفیه خون
- رفع خارش ناشی از گزیدگی حشرات
- درمان اگزما
- معالجه اسهال خونی
- درمان ریزش مو
- درمان بیماری کبدی
- التیام زخمها
- مرطوب کننده پوست
- درمان دیابت و کاهش قند خون
- شستشوی زخم ها
طرز تهیه شربت آلوئه ورا
با توجه به خواص متعددی که آلوئه ورا برای سلامت بدن دارد، میتوانید شربت این گیاه را تهیه کنید. برای تهیه این شربت باید به صورت زیر عمل کنید:
ابتدا ژل شفاف داخل برگ را جدا کنید. سپس آن را با یک عدد لیموترش تازه یا کنسانتره پرتقال مخلوط نمایید. به مخلوط نیز، 5 قاشق عسل و سپس 4 لیوان آب نیز اضافه کنید. تمام مواد مخلوط را به مدت 2 دقیقه درون مخلوط کن بریزید تا به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند. در میانه کار باید چند تکه یخ نیز به آن اضافه کنید و سپس این شربت را به مدت 2 ساعت در یخچال قرار دهید. پس از اینکه شربت خنک شد، آن را میل کنید.
یک روش دیگر برای تهیه شربت آلوئه ورا این است که مقداری عصاره لیموترش، عسل و آب را با هم ترکیب و ژل آلوئه ورا را نیز به آن اضافه کنید و درون مخلوط کن به مدت 2 دقیقه قرار دهید. پس از آماده شدن، آن را درون یخچال قرار دهید تا خنک شود و در پایان میل کنید.
لازم به ذکر است که خانم های شیرده نباید از این شربت استفاده کنند. زیرا موجب تلخی شیر آنها می شود.
تاثیر آلوئه ورا در رویش مجدد موها
افرادی که به ریزش مو مبتلا هستند و قسمتی از موی سر آنها کم پشت شده است، می توانند از گیاه آلوئه ورا استفاده کنند. گیاه باعث ضخیم شدن موها می شود. همچنین ریشه مو نیز به مرور زمان تقویت می شود. به دلیل آنزیم هایی که در آلوئه ورا وجود دارد، این گیاه موجب تحریک پیازچه مو می شود. از سوی دیگر گردش خون در پاپیلای پوست (زائده بافتی ریشه موی سر) نیز بیشتر می شود. نتیجه این امر، افزایش تغذیه فولیکول های مو می باشد.
گیاه آلوئه ورا خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد که به درمان شوره سر نیز کمک زیادی می کند. همچنین گیاه به کنترل عفونت های قارچی که در سر ایجاد می شود، کمک می کند. این بیماری موجب کچلی می شود. اما با استفاده از گیاه آلوئه ورا می توان این بیماری را کنترل و از بروز کچلی پیشگیری کرد.
تاثیر گیاه آلوئه ورا بر سلامت پوست
برای استفاده از آلوئه ورا بر روی پوست باید ابتدا یک برگ آن را برش زده و سپس پوست سبز آن را برداشته و قسمت ژله ای آن را بر روی پوست بمالید. اگر قسمتی از پوست جراحت دیده است، می توانید ژل درون پرک گیاه آلوئه ورا را بر روی قسمت دردناک، متورم و جراحت دیده قرار دهید. در پایان نیز باید یک پارچه تمیز را بر روی آن قرار دهید. اگر این کار را به مدت طولانی انجام دهید، درمان پوست سریعتر حاصل می شود.
آلوئه ورا می تواند لکه های پوستی، جای جوش چین و چروک و جای سوختگی را از بین ببرد. همچنین این گیاه با از بین بردن سلول های مرده، موجب نرم شدن و صافی پوست می شود. آلوئه ورا خاصیت خنک کنندگی نیز دارد. در فصل تابستان که پوست دچار سوختگی می شود، می توان ژل آلوئه ورا را بر روی پوست مالید. در فصل زمستان نیز خشکی پوست را از بین می برد. برای از بین بردن لکه های روی پوست، می توان ژل آلوئه ورا را با مقداری گلاب مخلوط کنید و آن را به مدت 10 دقیقه بر روی پوست قرار دهید و سپس با آب خنک بشوید.
در داروخانه ها، فرآورده های آلوئه ورا نیز به فروش می رسد که از جمله می توان به ژل کارخانه ای، روغن، شربت، خود گیاه، کرم، صابون و قرص آن اشاره کرد.
پس از استفاده از گیاه آلوئه ورا، باید آن را درون یک روزنامه یا یک کاغذ قرار دهید و در قسمت پایین یخچال بگذارید.
تاثیر آلوئه ورا بر روی انواع پوست
برای زیبایی و سلامت پوست آلوئه ورا تاثیر زیادی دارد و موجب ترمیم جراحات پوست می شود و در عین حال شادابی و طراوت پوست را نیز به دنبال دارد. اما یکی از مهمترین ویژگی های گیاه آلوئه ورا، سازگاری آن با تمامی پوست ها می باشد. به طوری که می توان این گیاه را برای پوست چرب، پوست خشک، پوست حساس و یا پوست طبیعی استفاده کرد.
تاثیر آلوئه ورا بر روی پوست های طبیعی
پوست های طبیعی مشکلی برای استفاده از ژل آلوئه ورا ندارند. برای سلامت پوست طبیعی می توانید این گیاه را به طور مرتب و هر روز بر روی پوست بمالید. ژل آلوئه ورا موجب نرمی و صافی پوست صورت می شود. روش های دیگری نیز در استفاده از آلوئه ورا برای پوست های طبیعی وجود دارد که عبارتند از:
ترکیبی از ژل آلوئه ورا با یک قاشق آرد نخودچی، یک قاشق پودر پوست پرتقال و مقداری ماست به نرمی و لطافت پوست طبیعی کمک می کند. زمانی که این خمیر را استفاده می کنید، باید مراقب دور چشم ها باشید. نباید این خمیر دور چشم مالیده شود. ضمن این که پس از مالیدن خمیر حاوی آلوئه ورا بر روی صورت، باید از حرف زدن و خندیدن خودداری کنید. زیرا موجب ایجاد چین و چروک در پوست می شود. پس از 30 دقیقه می توانید آن را با آب بشویید.
تاثیر آلوئه ورا بر روی پوست های چرب
پوست های چرب حساسیت زیادی دارند و مدام ملتهب می شوند. این نوع پوست ها در معرض جوش هستند. اما با استفاده از آلوئه ورا می توان تا حدودی به سلامت پوست های چرب نیز کمک کرد. آلوئه ورا باید در هفته یکبار استفاده شود، تا تاثیر خود را بر روی پوست چرب بر جای بگذارید. برای تهیه ماسک آلوئه ورا مناسب پوست های چرب به صورت زیر عمل کنید:
ابتدا چند برگ آلوئه ورا را در آب بجوشانید تا نرم شوند. سپس آن را بکوبید تا خمیری شکل شود. به این خمیر چند قطره عسل اضافه کنید و خمیر بدست آمده را به مدت 15 دقیقه بر روی صورت قرار دهید. در پایان صورت خود را با آب سرد بشویید.
تاثیر آلوئه ورا بر روی پوست های خشک
پوست های خشک به دلیل رطوبت کمی که دارند، در معرض پیری زودرس و چین و چروک قرار می گیرند. همچنین این نوع پوست ها به راحتی پوسته پوسته می شوند که آزار دهنده است. برای کاهش خشکی پوست می توان از ژل آلوئه ورا استفاده کرد. ماسک آلوئه ورا که برای پوست های خشک کاربرد دارد را می توانید به صورت زیر تهیه کنید:
مقداری ژل آلوئه ورا را با روغن زیتون ترکیب کنید و سپس مقداری کره شییا (درخت روغن قلم) به آن اضافه کنید. بجای کره می توان از کرم های مرطوب کننده نیز استفاده کرد. این ترکیبات را باید به خوبی با هم مخلوط کنید تا به خمیر سفتی تبدیل شود. سپس آن را بر روی پوست خود بمالید و پس از 20 دقیقه صورت خود را با آب سرد بشویید.
تاثیر آلوئه ورا بر روی پوست های حساس
پوست های حساس هم می توانند از خاصیت های ژل آلوئه ورا بهره مند شوند. برای تهیه ماسک ژل آلوئه ورا برای پوست های حساس می توانید به صورت زیر عمل کنید:
ابتدا باید مقداری از ژل آلوئه ورا را با آب خیار و ماست ترکیب کنید تا به صورت خمیر شود و سپس سه قطره گلاب نیز به آن اضافه کنید. خمیر بدست آمده را به مدت 15 دقیقه بر روی پوست خود قرار دهید و سپس با آب بشویید.
تاثیر ژل آلوئه ورا بر روی پوست های برنزه و لکه دار
ژل آلوئه ورا تاثیر مفیدی بر روی پوست های برنزه و لکه دار بر جای می گذارد. برای تهیه ماسک ژل آلوئه ورا برای پوست های لکه دار و برنزه می توانید به صورت زیر عمل کنید:
مقداری ژل آلوئه ورا را با آب لیموترش مخلوط کنید و به مدت 10 دقیقه آن را بر روی پوست خود قرار دهید. این کار باعث سفید شدن پوست و برطرف شدن لکه ها به مرور زمان می شود. البته باید در طی هفته چند مرتبه تکرار شود تا تاثیر خود را نشان دهد.
یک روش دیگر برای از بین بردن لکه های پوستی، مخلوط کردن ژل آلوئه ورا با گلاب است که اگر به مدت 10 دقیقه بر روی پوست قرار بگیرد، تاثیر زیادی بر یکدست شدن پوست صورت دارد.
منبع:آکاایران
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.