تعویض گلدان
فصل مناسب تعویض گلدان
تعویض گلدان بیشتر گیاهان را میتوان در هر فصلی از سال، به راحتی در منزل یا محیط آپارتمان انجام داد. اما بیشتر پرورش دهندگان گل و گیاه معتقدند که بهترین زمان برای تعویض گلدان اواخر فصل زمستان و اوایل فصل بهاراست. زیرا اگر در حین تعویض گلدان، گیاه دچار آسیب شود، گیاه فرصت و توان لازم را برای ترمیم آسیبهای وارده خواهد داشت.
نشانه های تعویض گلدان
بیرون زدگی و خروج ریشههای گیاه از سوراخ کف گلدان
خشک شدن سریع خاک گلدان پس از گذشت مدت کوتاهی از آخرین زمان آبیاری گیاه
ظهور برگهای جدید با رنگ، اندازه و شکل ظاهری متفاوت
زرد و خشک شدن نوک برگهای گیاه
ریزش ناگهانی برگها
به وجود آمدن لکههایی سفید رنگ بر روی خاک که نشان دهنده کاهش مواد مغذی خاک است.
عدم رشد گیاه پس از سپری شدن یک دوره زمانی طولانی
رعایت چند اصل قبل از تعویض گلدان
توصیه میشود که گلدانهای خود را بعد از خرید و قبل از کاشت گیاه بشویید. شستن گلدان جدید نه تنها باعث نفوذ آب به درون ساختار گلدان خواهد شد بلکه درحذف آلودگیها از سطح گلدان نیز موثر خواهد بود.
اگر قصد دارید از یک گلدان قدیمی که قبلا استفاده شده و اکنون خالی است به عنوان گلدان جدید برای گیاهتان استفاده کنید، ما به شما توصیه میکنیم حتما گلدان قدیمی را به دقت بشویید، ضدعفونی کنید. تا با حذف باکتریها و میکروبهای بیماری زا از دیواره گلدان قدیمی از بروز آفت در گیاه جلوگیری کنید.
یک روز قبل از تعویض گلدان، گیاه خود را آبیاری کنید. رطوبت خاک باعث شده تا گیاه به راحتی از گلدان خارج شود و در هنگام خارج شدن در اثر ضرباتی که به گلدان گیاه وارد میشود، گیاه دچار شوک نشود.
تعویض گلدان را در مکانهایی با نورکم انجام دهید. و برای این که ریشههای گیاه در مجاورت با هوا قرار نگیرند و آسیب نبینند باید گیاه خارج شده از گلدان را بدون معطلی به گلدان جدید انتقال دهید.
لوازم مورد نیاز:
گلدان جدید : گلدان جدید شما حتما باید بزرگ تر باشد و منفذ زهکشی داشته باشد.
ماده متخلخل : برای پوشش دادن منافذ زهکشی در گلدان جدید، باید از این مواد استفاده کنید.
بیلچه باغبانی : این بیلچه ها شبیه به یک خاک انداز کوچک است و می توان برای در آوردن گیاه از گلدان از آن استفاده کرد.
دستکش :البته که این مورد ضروری نیست، اما این دستکش باعث می شود که آلودگی به زیر ناخن های شما منتقل نشود.
قیچی ها و چاقوی تیز : ممکن است به قطع ریشه های اضافه نیاز داشته باشید، بنابراین حتما باید چاقو یا قیچی تیز داشته باشید.
قوطی آب : این مورد هم ضروری نست اما آب دادن به گیاه را در حین کار آسان تر می کند.
انتقال گیاه به گلدان جدید
1- قبل از تعویض گلدان کمی به گلدان آب دهید: آبیاری قبل از تعویض گلدان کمک می کند تا خاک اطراف ریشه سفت بماند و ریشه ها موقع جابجایی هوا نخورند. بعد از آبیاری گلدان حداقل یک ساعت منتظر بمانید تا آب کاملا نشست کند و سپس اقدام به تعویض گلدان کنید.
2- انتقال گیاه به گلدان یک سایز بزرگتر: هر چقدر هم که گلدان شما برای گیاه کوچک شده باشد موقع جابجایی ، گلدان جدید تنها یک سایز بزرگتر باشد. شوک به گیاه، بیماری پوسیدگی ریشه و توقف رشدی گیاه همگی عارضه های انتقال گیاه به گلدان خیلی بزرگ می باشند. کف گلدان جدید را سوراخ کرده و به عمق دو سانتی متر سنگریزه برای خروج بهتر آب اضافی بریزید.
3- گلدان را با خاک جدید پر کنید: به هیچ عنوان از خاک باغچه به عنوان بستر رشد گیاهان آپارتمانی استفاده نکنید. خاک باغچه حاوی کرم های خاکی، حشرات، بیماری های قارچی و آفت ها می باشد و از آنجایی که گیاهان آپارتمانی به شرایط بیرون از خانه آداپته نشده اند ، با کوچکترین تنش و بیماری از بین می روند. بهترین بستر، استفاده از خاک های بسته بندی و پاستوریزه می باشد. دو و نیم سانت از لبه گلدان به پایین را خالی بگذارید.
4- گلدان را وارونه کرده و ضربه ای آرام بزنید: در تعویض گلدان حتما خاک اطراف ریشه باید حفظ شود. بدین منظور گلدان را به آرامی برعکس کرده و لبه گلدان را آرام به زمین بکوبید تا گیاه با خاک اطرافش از گلدان جدا شود.
5- ریشه را از حالت درهم و پیچیده خارج کنید: بعضی از گیاهان به قدری در گلدان کوچک بوده اند که فرم ریشه توپی و بد شکل شده است. در این هنگام با دست یا یک چاقوی تیز ریشه ها را از هم باز کرده و سپس بکارید.
6- گیاه را دقیقا در وسط گلدان قرار دهید: ابتدا کمی خاک بریزید تا سطح گلدان بالا بیاید و پس از قرار دادن گیاه در وسط ، اطراف آن را با خاک جدید پر کنید.
7- غرقاب گیاه پس از کاشت: بعد از تعویض گلدان ، آنقدر به گیاه آب دهید تا از سوراخ کف گلدان خارج شود. دقت کنید اینکار فقط برای بعد از تعویض گلدان و تنها برای بار اول است و در سری های بعد نباید به این مقدار آبیاری کنید.
8- پرهیز از قرار گرفتن گیاه در معرض نور مستقیم خورشید: بعد از تعویض گلدان به مدت 2 الی 3 روز گیاه را در سایه قرار دهید. بعد از چند روز گلدان را به مکانی با نور غیرمستقیم منتقل کنید.
انتقال گیاه به فضای آزاد
1- منطقه آب و هوایی خود بشناسید: انتقال گیاه به هوای باز معمولا بعد از رفع خطر سرمازدگی می باشد. بعد از رفع خطر سرمازدگی بهاره، گیاه را از گلدان بیرون بیاورید و در زمین بکارید.
2- سازگار کردن گیاه به هوای آزاد: قبل از انتقال گیاه به فضای باز ، گیاه را به شرایط محیط آداپته کنید. از 2 هفته قبل گیاه را یک ساعت در روز در سایه قرار دهید، سپس دو ساعت و همینطور اینکار را ادامه دهید. کود دهی را متوقف کرده و آبیاری را کاهش دهید.
3- کاشت گیاه در هوای خنک: هوای ابری، صبح زود یا عصر هنگام غروب، بهترین زمان برای کاشت گیاهان در فضای باز می باشد.
4- برای کاشت از خاک باغچه استفاده کنید: امروزه خاک باغچه ای بسته بندی شده را از فروشگاه های معتبر می توانید تهیه کنید. محل سایه-آفتاب را برای کاشت گیاه انتخاب کنید. کمی کود دامی پوسیده و مالچ گیاهی موقع کاشتن اضافه کنید.
5- حفر حفره در خاک: به اندازه قطر گلدان حفره ای در خاک ایجاد کنید.
6- گلدان را وارونه کرده و گیاه را خارج کنید: ابتدا گیاه را وارونه کنید و با ضربه ای ، گیاه را با خاک گلدان خارج کنید.
7- گلدان های کاغذی و سفالی بدون لعاب را در زمین بکارید: اگر گلدان کاغذی یا سفالی بدون لعاباستفاده می کنید میتوانید پایین آن را بشکنید (برای ریشه دوانی) و با گلدان در زمین بکارید.
8- ریشه ها را از هم باز کنید: اگر ریشه ها توپی شده اند و در هم فرو رفته اند با دست آنها را از هم باز کنید.
9- قرار گرفتن گیاه به طور عمودی در خاک: گیاه را در وسط حفره و به طور کاملا عمودی بکارید.
10- اطراف گیاه را با مالچ گیاهی و کود پوسیده پر کنید: بعد از کاشت برای رشد بهتر و مقابله با علف هرز میتوانید از مالچ گیاهی استفاده کنید. خاک اطراف گیاه را کمی سفت کنید تا گیاه محکم بایستد.
11- گیاه را سیراب کنید: بعد از کاشت گیاه را غرقاب کنید و در دفعات بعدی لازم نیست به میزان بار اول آب دهید. در تابستان هر روز و در بهار یک روز در میان آبیاری کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.