انواع بیماری گیاهان آپارتمانی
وقتی گیاهی بیمار می شود، به معنای آن است که آن گیاه در شرایط رویشی ضعیفی قرار دارد. در این جا سرعت در عمل بسیار اهمیت دارد. به محض مشاهده قسمت های بیمار، باید آن ها را برید و اگر مصرف قارچ کش توصیه شده باشد، آن را به کار ببندید و خطاهای کشت و کار را اصلاح نمایید.
1/ ساقه سیاه
این بیماری قلمه ی ساقه به ویژه گیاه شمعدانی استکه بر اثر قارچ بوتریتیس سیاه می شود. باید قلمه را خیلی زود از محیط خارج کرده و از بین برد. دلیل این بیماری آبیاری بیش از اندازه یا سفتی خاک و زهکش ضعیف است.
2/ پوسیدگی ساقه و طوقه
بخشی از ساقه یا طوقه نرم می شود و می پوسد. قارچ عامل آن به سرعت گسترش می یابد. در این حالت معمولا گلدان و گیاه را دور می ریزند.اگر همه بافت های آلوده را قطع کنید، شاید گیاه نجات پیدا کند.
3/ لکه برگی
نقاط قهوه ای و مرطوب روی برگ، دراسنا ، دیفن باخیا و گیاهان حساس دیگر از نشانه های لکه برگی است که اگر بزرگ شوندو به هم برسند برگ را از بین می برند. بهترین کار بریدن و از بین بردن برگ است.
عوامل به وجود آمدن این بیماری:
- علائم کمبود پتاسیم (در برگهای قدیمی) و علائم کمبود منگنز (بر روی برگ جدید) باعث به وجود آمدن لکههای برگی میشود، در واقع کمبود مواد غذایی باعث به وجود آمدن این بیماری در نخلها میشود، و کم کم تبدیل به این بیماری قارچی میشود.
- ماندن لکههای آب روی گیاه درزمان طولانی
4/ سفیدک حقیقی
این قارچ بر سطح برگ رشد می کند و لکه یا پوشش گردالود باقی می گذارد. این بیماری گیاه را بدشکل و ساقه و گل ها را هم آلوده می کند. برای درمان برگ های شدیدا آلوده را قطع و کاری کنید که تهویه بهتر شود. سفیدکها به دو نوع داخلی یا دروغین Downy mildew و پودری یا حقیقی Powdery mildew تقسیمبندی میشوند؛ که گروه اول از خانواده Peronosporaceae از شبه قارچهای اوومیست و گروه دوم معمولاً از خانواده Erysiphaceae از قارچهای آسکومیست میباشند.
5/ زنگ
گاهی در پشت برگ شمعدانی حلقه های هم مرکز قهوه ای دیده می شود. باید برگ های آلوده را چید و بسوزاند و وضع تهویه را بهتر نمود. با مانکوزب نیز می توان گیاهان را سم پاشی کرد. برای تکثیر، از بوته مبتلا به زنگ استفاده نکنید.
6/ ویروس
نشانه ای ممشخص از حمله ویروس وجود ندارد. ممکن است رشد گیاهان کند باشد و ساقه ها کج و کوله شوند. اثر معمولی ویروس بر برگ ها، برگشتگی رنگ یا بروز لکه های زرد است. راه درمان وجود ندارد. اگر گیاه به ویروس آلوده است، بهتر است آن را دور بریزید. چون پارهای از ویروسهای گیاهی چندان شباهتی به ویروسهای دیگر ندارند، بنابراین گروه مستقلی را تشکیل میدهند، ولی بعضی دیگر دارای خصوصیات مشترک بوده و میتوان آنها را در یک گروه جای داد. این گروهها به شرح زیر هستند:
- ویروسهای میلهای یا رشتهای
- ویروسهای ایزومتریک
- ویروسهای باسیلی شکل
7/ آنتراکنوز
نقاط آبگز، گود و سیاه روی برگ فیکوس ، نخل و… مربوط به این بیماری است که در شرایط گرم و مرطوب بروز می کند. برگ های بیمار را بچینید و از بین ببرید و چند هفته به گیاه آب نپاشید.
8/ بوتریتیس (کپک خاکستری)
کپکی که بطور مکرر آن را میبینیم بوتریتیس سینرا است که اسامیای همچون کپک خاکستری (gray mould) یا gray rot نیز دارد. این کپک انگلی ارتعاشاتی را به انبوه خارهای گیاه میفرستد. این پدیده میتواند در گلها و میوهها مخصوصاً در پایان دورهی گلدهی یا رسیدن میوهها و عمدتاً در محصولات غیر گلخانهای که در معرض باران و رطوبت هستند رخ دهد. بوتریتیس گیاهان ضعیف یا گلهای در حال مرگ را مورد حمله قرار میدهد. در حقیقت این پدیده ازطریق تجزیهی گیاهان در طبیعت و تبدیل آنها به مواد مغذی موجود در خاک به فرایند بازیابی گیاهان کمک میکند. بر همین اساس میتوان گفت قارچها نقشی حیاتی در چرخهی طبیعی رشد بازی میکنند ولی وقتی محصولات کشاورزی شما را مورد هدف قرار میدهند به آفت تبدیل میشوند. ساقه، برگ، جوانه ها و گل به این بیماری دچار می شوند. بگونیا و سیکلامن مخصوصا به این بیماری حساس اند. بخش های آلوده را باید برید و از بین برد. کمپوست آلوده را هم دور بریزید. آب کم بدهید، تهویه را بهتر کنید.
9/ مرگ گیاهچه
قارچ این بیماری به ریشه و قاعده ساقه نهال ها حمله می کند و گیاه می میرد. از آبیاری زیادی خودداری شود. گیاهچه های مرده را بیرون آورده و از بین ببرید. تهویه را بهبود ببخشید و گیاه را به جای خنک انتقال دهید.
10/ لکه سیاه چوب پنبه ای (اودما)
گاهی زوائد چوب پنبه ای در زیر برگ گیاهان ظاهر می شود که واکنش گیاه است به غرقابی بودن کمپوست و کمبود نور. برگ های کاملا آلوده را باید چید و از بین برد. برای درمان گیاه نیز آن را به محل روشن تری ببرید و به آن کمتر آب بدهید تا شاخ و برگ های جدید به وجود آید.
11/ پوسیدگی ریشه (پوسیدگی غده)
بیماری کشنده ای است که بگونیا ، نخل ها، کاکتوس ها و گیاهان گوشتی به آن حساس هستند. نخستین نشانه، زرد شدن و پژمردگی برگ است که در نهایت قهوه ای می شود و می میرد. دلیل بیماری، بیماری بیش از اندازه است.
12/ کپک دودی
کپک دودی از فعالیت قارچی سیاه رنگ ایجاد میشود که برروی سطح برگها، بهخصوص آنهایی که در سایه هستند، لانه میگزیند. این نوع از قارچ زندگی انگلی ندارد زیرا برروی فضولات حشرات مختلف مانند شتهها رشد میکند. این قارچ ظاهر بسیار زشتی دارد اما در عمل آسیب زیادی به درخت نمیرساند. این قارچ سیاه روی عسلک حاصل از شته ها و… رشد می کند. این کپک با بستن روزنه ها و ممانعت از ورود نور، باعث ضعف گیاه و کاهش رشد آن می شود. با پارچه خیس، کپک ها را بزدایید و با آب ولرم و تمیز قسمت های آلوده را بشویید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.